Rensa i röran – praktiska tips

När man väl skrivit ner en plan för vilka rum, hyllor eller lådor som behöver en liten röjning och i vilken ordning man ska ta dem – hur underlättar man själva städningen? Jo det finns faktiskt några knep.

1) Dig själv
Förmodligen är du mentalt förberedd om du nu gjort en plan men rent fysiskt, vad kan man göra då? Ja vi vill ju att så lite som möjligt av den stagnerade energin från alla saker, ska påverka eller ”fastna” på oss.

feng-shui-pa-latt-satt-rensa-i-roranKänner ni igen bilden: sitter mitt i golvet med en massa saker och papper utspridda överallt. Har man tur finns det faktiskt en golvyta att sätta ner fötterna!

 • Så sätt upp håret och var ledigt klädd.
 • Kom ihåg att dricka vatten och öppna fönster eller dörrar ibland för att släppa in ny frisk Chi.
 • Och sätt på den glada musiken du gillar och känner dig peppad av.

 

2) Lådorna – du vet dem där olika för att sortera.

feng-shui-pa-latt-satt-sortera-i-roran

 • En för skräp (alternativt en säck ;))
 • En för sakerna som ska till Second hand butiken för en andra chans
 • En för saker som ska till en annan plats i hemmet. Lägg dem här så länge så behöver du liksom inte tappa fokus från det du håller på med.
 • Och en för sakerna som du egentligen inte använder men som du inte riktigt är redo att skiljas ifrån. Spara sen lådan en tid, ett år brukar man säga är ett bra tidsspann. Och har du efter ett år inte saknat sakerna kanske det faktiskt är okej att göra sig av med dem.

3) Frågorna
Vissa saker känner man direkt att de kan slängas och vissa att jo, den här vill jag spara. Vissa saker har vi kvar för att vi fått dem eller för att de tillhört någon vi har ett starkt band till. Men om man känner efter är det kanske egentligen skönast att omge sig med saker man verkligen tycker om och förknippar med händelser som höjer ens egen energi.
En hjälp på vägen för att veta hur man egentligen känner kan vara att ställa sig frågorna:

 • Tycker jag om den här?
 • Känner jag mig upplyft och får energi av den?
 • Är det ett föremål jag använder?

Det kan vara känslosamt ibland och du kommer märka att ofta försvinner du iväg längs minnenas väg. Men omfamna dem, försjunk i dem och sen – ja sen kanske du kan släppa iväg dem och saken med gott mod och tillfreds med tanken att den får ett nytt hem.

För du, det viktigaste är att du verkligen släpper taget inombords innan du lämnar föremålen vidare.  Mer handfasta tips om att rensa i röran finns i våra kurser som du kan läsa om här>>

2 reaktioner till “Rensa i röran – praktiska tips

 1. Tack för alla bra tips. Sitter nu här mitt på golvet och rensar pärmar från mina studieår på Mittuniversitetet. I mitt nya hem finns plats för minnen, speciellt goda minnen, men inte alla dessa pärmar med papper anteckningar, tentor och fotostatkopior. Det är svårt att inte bli känslomässigt berörd mitt i pappersröran, men tiden har sin gång. Som rensningshjälp har jag Spotify och Lisa Ekdahl.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Maud!
   Vad roligt att du kan ta hjälp av våra tips, det känns jättebra för oss båda. Och pärmar ja, de tar plats. Så skönt när man väl har bestämt sig att de tillhör historia och kan släppa dem. Klart man blir berörd, många minnen dyker upp och det kanske är det som är meningen ibland. Kortet i det här inlägget är när jag gick igenom alla mina gamla papper för ett tag sedan, vilken lättnadskänsla det var efteråt. Lycka till med allt. Kram Maria

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s